Aegon heeft in het tweede kwartaal een onderliggende winst voor belastingen geboekt van 549 miljoen euro. Dat is 35 miljoen euro meer dan een jaar eerder, maar minder dan de 561 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend.

Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Aegon zag de nettowinst vorig kwartaal met 2 procent stijgen, tot 350 miljoen euro.

Ook de nettowinst was aanzienlijk lager dan door marktvorsers werd verwacht. De toename van het resultaat werd vooral gedrukt door boekhoudkundige verliezen op financiële instrumenten waarmee risico’s worden afgedekt. Die verliezen ontstonden door de onrust op de financiële markten, waar bijvoorbeeld de tienjaarsrente in de crisis rond Griekenland tot ongekend lage niveaus zakte.

Sterke kapitaalpositie

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts onderstreepte in een toelichting het belang van een sterke kapitaalpositie, die door de zogeheten hedging-instrumenten wordt beschermd. “Het hebben van een sterke kapitaalpositie is van groot belang, maar het behouden van die positie in kwetsbare markten is nog belangrijker. Daar zijn we vorig kwartaal in geslaagd”, zei hij tegen AFN.

Aegon verlaagde wel zijn verwachting voor de kapitaalratio op basis van de nieuwe regels van het Solvency II-regime, die vanaf volgend jaar gelden. Aegon verwacht nu dat de kapitaalratio volgens die regels uitkomt tussen 140 en 170 procent.

Verdere duidelijkheid over deze ratio volgt aan het einde van het jaar, als toezichthouder DNB zijn licht over de berekeningsmodellen van de verzekeraars heeft laten schijnen. De solvabiliteit op basis van de IGD-ratio zakte vorig kwartaal naar 206 procent.

Meer sterfgevallen in VS

Net als in het eerste kwartaal had Aegon in de Verenigde Staten last van onverwacht hoge claims op levensverzekeringen, omdat er meer mensen stierven dan verwacht. Het verschil met de eigen verwachtingen was daarbij volgens Wynaendts, die vooral verwees naar de langdurige strenge winter in grote delen van de VS, kleiner dan in de eerste drie maanden van 2015.

Aegon zag zijn verkopen wereldwijd stijgen. Die ontwikkelingen geven volgens Wynaendts vertrouwen in een goede tweede helft van dit jaar.

Het bedrijf besloot met het oog op de eigen "sterke'' kapitaalpositie het dividend voor aandeelhouders te verhogen, naar 12 cent per aandeel.

'Cijfers vallen tegen'

Volgens analisten van Rabobank, ING en KBC Securities vallen de kwartaalresultaten en de solvabiliteitsratio's van Aegon tegen. Aegon boekte vorig kwartaal een onderliggende nettowinst van 549 miljoen euro. Dat was 20 miljoen euro lager dan Rabo had verwacht, vooral door tegenvallende ontwikkelingen bij de Amerikaanse levensverzekeringen.

Aegon gaf verder aan dat de solvabiliteit volgens de nieuwe Solvency II-regels , die vanaf volgend jaar gelden, waarschijnlijk uitkomt op 140 tot 170 procent. Het middelpunt van die bandbreedte ligt daarmee 20 procent lager dan voorheen en 20 procent procent lager dan verwacht, aldus Rabo.

KBC kwam tot dezelfde conclusies als Rabo en verlaagde zijn advies voor het aandeel Aegon van hold naar reduce. De verhoging van het dividend, die de verzekeraar donderdag ook meldde, voldeed volgens KBC aan de verwachtingen.

Ook ING noemde de raming voor de Solvency-ratio teleurstellend. Dit roept volgens de bank vragen op over de toekomstige mogelijkheden om het dividend te verhogen.

Rabo handhaafde het koopadvies voor het aandeel Aegon, met een koersdoel van 8 euro, KBC mikt op 6 euro. Bij ING staat Aegon op hold, met aan koersdoel van 7,30 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl